Cara Kira Profit Margin Jual Produk Di Ebay

by Mar 19, 2020

Ramai yang masih tak tahu nak kira profit margin yang kita jual di ebay. Main letak je harga. Last-last kita yang rugi nanti.

Nak jual ebay ada formula pengiraannya. Saya nak share contoh formula dan barang yang korang nak jual di ebay.

Contoh produk : Ubat nyamuk

Harga di Malaysia – RM12.90
Harga jual di US – $17.90
Currency USD – 4.14
Fee Ebay – 10%
Fee PayPal – 5%
Total fee – 10% + 5% = 15% (0.85)
Kos penghantaran Singapore Post = Rm24.95

(Harga jualan x currency x fee ebay & paypal – harga barang – kos penghantaran) = untung kasar

Untung kasar = 17.90 x 4.14 x 0.85 – 12.9 – 24.90 = RM25.19

Jadi keuntungan yang anda dapat untuk jual ubat nyamuk adalah RM25.19 untuk satu item.

Bayangkan kalau terjual 6 item dalam masa seminggu, korang dapat RM151.14 dalam masa seminggu.

Tak perlu kerja keras dan spend masa yang banyak boleh dapat RM151.

Ohh ya, ubat nyamuk ni salah satu produk yang hot di ebay. Permintaan masih lagi tinggi sampai sekarang.

Jangan lupa masukkan dalam listing kedai ebay korang tau!

Kalau korang masih lagi blur blur, tak tahu macam mana nak mula, boleh terus rujuk panduan ya. 

Semua diajar step by step untuk korang setup bisnes di ebay. All the best!

Ramai yang masih tak tahu nak kira profit margin yang kita jual di ebay. Main letak je harga. Last-last kita yang rugi nanti.

Nak jual ebay ada formula pengiraannya. Saya nak share contoh formula dan barang yang korang nak jual di ebay.

Contoh produk : Ubat nyamuk

Harga di Malaysia – RM12.90
Harga jual di US – $17.90
Currency USD – 4.14
Fee Ebay – 10%
Fee PayPal – 5%
Total fee – 10% + 5% = 15% (0.85)
Kos penghantaran Singapore Post = Rm24.95

(Harga jualan x currency x fee ebay & paypal – harga barang – kos penghantaran) = untung kasar

Untung kasar = 17.90 x 4.14 x 0.85 – 12.9 – 24.90 = RM25.19

Jadi keuntungan yang anda dapat untuk jual ubat nyamuk adalah RM25.19 untuk satu item.

Bayangkan kalau terjual 6 item dalam masa seminggu, korang dapat RM151.14 dalam masa seminggu.

Tak perlu kerja keras dan spend masa yang banyak boleh dapat RM151.

Ohh ya, ubat nyamuk ni salah satu produk yang hot di ebay. Permintaan masih lagi tinggi sampai sekarang.

Jangan lupa masukkan dalam listing kedai ebay korang tau!

Kalau korang masih lagi blur blur, tak tahu macam mana nak mula, boleh terus rujuk panduan ya. 

Semua diajar step by step untuk korang setup bisnes di ebay. All the best!

ARTIKEL BERKAITAN

Cara Nak Mulakan Bisnes Di Ebay

Cara Nak Mulakan Bisnes Di Ebay

Ramai yang masih blur tentang bisnes di ebay. Ada yang tertanya-tanya, macam mana kita nak mulakan bisnes di ebay. Sebenarnya bisnes di ebay ni tak lah susah mana. Lagi-lagi bila kita ada guideline yang boleh di follow. Jadi, kat sini Sis Dila nak share 1 video...

Apa Yang Diajar Dalam Panduan Export Mudah

Apa Yang Diajar Dalam Panduan Export Mudah

Dalam blogpost kali ini, Sis Dila nak kongsikan dengan korang tentang apa yang diajar dalam Panduan Export Mudah. Sis Dila nak korang tahu bahawa ini adalah ebook / panduan yang paling complete Sis Dila pernah jumpa - yang mana ajar tentang bisnes di ebay secara step...

Apa Kata Mereka Yang Dah Berjaya Buat Bisnes Di Ebay

Apa Kata Mereka Yang Dah Berjaya Buat Bisnes Di Ebay

Sekarang dah makin ramai sahabat ebay Sis Dila yang berkongsi kisah kejayaan mereka berbisnes di ebay. Alhamdulillah, syukur sangat sebab dah makin tersebar luas ilmu berbisnes di ebay. dan ada sahabat yang boleh support each other untuk sama-sama grow berbisnes di...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *