Cara Kira Profit Margin Jual Produk Di Ebay

by Mar 19, 2020

Ramai yang masih tak tahu nak kira profit margin yang kita jual di ebay. Main letak je harga. Last-last kita yang rugi nanti.

Nak jual ebay ada formula pengiraannya. Saya nak share contoh formula dan barang yang korang nak jual di ebay.

Contoh produk : Ubat nyamuk

Harga di Malaysia – RM12.90
Harga jual di US – $17.90
Currency USD – 4.14
Fee Ebay – 10%
Fee PayPal – 5%
Total fee – 10% + 5% = 15% (0.85)
Kos penghantaran Singapore Post = Rm24.95

(Harga jualan x currency x fee ebay & paypal – harga barang – kos penghantaran) = untung kasar

Untung kasar = 17.90 x 4.14 x 0.85 – 12.9 – 24.90 = RM25.19

Jadi keuntungan yang anda dapat untuk jual ubat nyamuk adalah RM25.19 untuk satu item.

Bayangkan kalau terjual 6 item dalam masa seminggu, korang dapat RM151.14 dalam masa seminggu.

Tak perlu kerja keras dan spend masa yang banyak boleh dapat RM151.

Ohh ya, ubat nyamuk ni salah satu produk yang hot di ebay. Permintaan masih lagi tinggi sampai sekarang.

Jangan lupa masukkan dalam listing kedai ebay korang tau!

Kalau korang masih lagi blur blur, tak tahu macam mana nak mula, boleh terus rujuk panduan ya. 

Semua diajar step by step untuk korang setup bisnes di ebay. All the best!

Ramai yang masih tak tahu nak kira profit margin yang kita jual di ebay. Main letak je harga. Last-last kita yang rugi nanti.

Nak jual ebay ada formula pengiraannya. Saya nak share contoh formula dan barang yang korang nak jual di ebay.

Contoh produk : Ubat nyamuk

Harga di Malaysia – RM12.90
Harga jual di US – $17.90
Currency USD – 4.14
Fee Ebay – 10%
Fee PayPal – 5%
Total fee – 10% + 5% = 15% (0.85)
Kos penghantaran Singapore Post = Rm24.95

(Harga jualan x currency x fee ebay & paypal – harga barang – kos penghantaran) = untung kasar

Untung kasar = 17.90 x 4.14 x 0.85 – 12.9 – 24.90 = RM25.19

Jadi keuntungan yang anda dapat untuk jual ubat nyamuk adalah RM25.19 untuk satu item.

Bayangkan kalau terjual 6 item dalam masa seminggu, korang dapat RM151.14 dalam masa seminggu.

Tak perlu kerja keras dan spend masa yang banyak boleh dapat RM151.

Ohh ya, ubat nyamuk ni salah satu produk yang hot di ebay. Permintaan masih lagi tinggi sampai sekarang.

Jangan lupa masukkan dalam listing kedai ebay korang tau!

Kalau korang masih lagi blur blur, tak tahu macam mana nak mula, boleh terus rujuk panduan ya. 

Semua diajar step by step untuk korang setup bisnes di ebay. All the best!

ARTIKEL BERKAITAN

10 Ciri Orang Berjaya Bertahan Lama Di ebay

10 Ciri Orang Berjaya Bertahan Lama Di ebay

Ada masanya kita berada di atas dan ada juga masa kita berada di bawah. Itulah roda kehidupan yang sentiasa berputar. Ada kalanya berjaya ada kalanya tidak. Ianya berputar-putar. Tetapi apakah ciri-ciri untuk kita berjaya dalam apa jua bidang yang kita usahakan?...

Cara Buat Pinjaman Rumah Hasil Bisnes Di Ebay

Cara Buat Pinjaman Rumah Hasil Bisnes Di Ebay

Mesti ada yang tertanya-tanya macam mana boleh buat pinjaman rumah hasil berbisnes di ebay. Sebenarnya tak susah nak buat pinjaman perumahan ataupun kereta kalau tahu caranya. Sis Dila nak korang semua tahu bahawa bisnes di ebay ni memang real bisnes. Iyalah...

Cara Hantar Produk Ke Luar Negara

Cara Hantar Produk Ke Luar Negara

Korang ada yang takut nak buat bisnes di ebay sebab risau pasal urusan pos. Jangan risau sebab kita ada solusi untuk masalah korang tu. Bayangkan, kalau takda pos antarabangsa, mana mungkin kita semua boleh jana income di ebay kan. Tapi hakikatnya memang ada di...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *